Wednesday, January 20, 2016

AO analýza - První čtyři údery

První čtyři údery jsou začátkem a koncem výměny. Analýza Australian Open z roku 2015 odhaluje vnitřní fungování bodů, jak jsou skutečně konstruovány a zřejmě s jakou prioritou jsou hráčem ukončovaný a jak to rozvíjet na tréninku.

IBM je oficiální partner Grandslamů a poskytovatelem dat, ořezává délku výměn do tří částí: 0-4 úderů, 4-8 úderů, a 9 a více úderů. Která délka myslíte, že dominuje?

Naše oči přirozeně tíhnou k dramatům delších bodů. Tréninkový kurt je o konzistenci, opakování, toleranci úderů a odehrání miliónů míčů. Ale realita zápasů je zcela opačná. Pro muže i ženy byla nejdominantnější délka výměny v loňském roce, krátká, rychlá do 4 úderů. Letos to bude opět stejné.

Zde je rozpis toho, jak se vlastně náš sport hrál.

RALLY LENGTHNICKNAMEMENWOMEN
0-4 ShotsFirst Strike70%66%
5-8 ShotsPatterns of Play20%23%
9+ ShotsExtended Rallies10%11%
Jak můžete jasně vidět, krátké výměny v našem sportu dominují.

Aby bylo jasno, 0-4 úderů znamená pouze dva údery pro každého hráče. Stačí když si myslíte, že bod začal, tak je hotovo a zaprášilo se po něm.

Analýza z druhého týdne loňského turnaje - od 4. kola do finále - zvýrazněné jak krátké výměny vlastně jsou. Průměrná délka výměny pro muže byla 4.2 na úderů. Pokud jste si mysleli, že v ženském tenise mohly být výměny delší, tak přemýslejte znovu. Průměrná délka výměny pro ženy ve druhém týdnu turnaje byla neuvěřitelných 3.7 úderu - ani ne dva údery na každou hráčku. V podstatě dva ze tří bodů vyžadoval na hráčku udeřit maximálně jen dva údery za sebou. Jeden z každých pěti bodů vyžadoval maximálně tři údery za sebou od hráčky a jedna z deseti výměn požadovala odehrát čtyři údery za sebou. 

Na tréninku si myslíme, že je to skvělé odehrát sedm úderů po sobě, ale výměna o 14-cti úderech se stane jednou za 100 bodů. 

V loňském roce Stan Wawrinka měl velký postup do semifinále a naše vzpomínky na jeho dominantní hru jsou často naplněné jeho famózními dlouhými výměnami bez chyb. Ale realita Wawrinkovi hry byla jiná - 66 % všech bodů hrál v zóně 0-4 úderů (First strike), 25 % v rozmezí 5-8 úderů a pouze 9 % procent v dlouhých výměnách, které mají tendenci se držet v naší mysli. 

Wawrinka prohrál v semifinále s Djokovičem, a délka výměn byla  nejvíce 0-4 úderů, které kontroloval Srb a ve kterých skončil v plusu o 13. Rafael Nadal postoupil do čtvrtfinále, když hrál 65 % všech svých bodů v rozsahu na 0-4 údery. Když hrál proti Tomáši Berdychovi tak prohrál ve třech setech, nejvíce utrpěla část jeho hry v rozmezí 0-4 úderů, kde byl v mínusu 23 těchto bodů. Byl taky horší v dlouhých výměnách.  

Andy Murray byl taky hodně vysoko, + 145 bodů v rozmezí 0-4 úderů, pouze + 13 v 9 a více výměn postoupil do finále proti Djokovič. Murrayho dominance byla v krátkých výměných, ale on se zaměstnal ve strategii "dlouhých" bodů ve finále, s 33 body na 9 a více úderů v úvodním setu a s 31 ve druhém setu. Bylo to pro Murrayho vyčerpávající a nakonec to stálo Murrayho šanci na vítězství. Ve třetím setu bylo jen 10 výměn na 9 úderů a pouze 4 v posledním čtvrtém setu, který prohrál 6-0. Skotovi jednoduše došel benzín. 

Dlouhé výměny jsou extrémně dlouhé na trénincích, ale vzácné v zápasech. Odehrát 15 úderů v řadě je žádoucí při tréninku, ale je to tak neuvěřitelně vzácné, když je to důležité - v zápase. 

Na US Open 2014 se hrálo celkem 29.038 bodů v mužském pavouku. 30 úderů ve výměnách se stalo 9x, nebo-li 0,0003 % procent času. V ženském pavouku bylo odehráno 16.882 bodů a stalo se to pouze jednou, nebo-li 0,00005 % času. 

Pro hráči na všech úrovních by bylo moudré trávit mnohem méně času hraním nekonečných forhandů, bezduchých backhandů, a zbytečného broušení bez konkrétního cíle. Musíme cvičit přesně to, co se děje v zápase. 

Více presizního podání, více hlubší return, a více podobnosti hry zkopírované přímo z utkání. 

První čtyři údery  - oba jsou na startovní čáře a končí na cílové. Zvládnutí začátku bodu záleží mnohem více, než jsme kdy poznali. 

Můj pohled:
Je pravda, že tohle píše i ve svých knihách Richard Schönborn, " že mozek si pamatuje jen dlouhé výměny na které se pěkně kouká, ale jejich menšina". Hráčky, ale musí mít určitě základ v úderech, neměl by být problém pro ně odehrát výměnu nad 10 úderů. Ale zaměření by mělo být na rychlé výměny, co nejvíce podobné zápasu. Je pravda, že někdy mě trhá uši slyšet v halách:" a jedeme 100 forhandů a sto backhandů". Tenis se dynamicky a výbušně zrychluje a tenisových maratónců je méně a méně.

Craig O´Shannessy analyzuje zápasy pro Australian Open - překlad článku najdete zde:

No comments: