Sunday, February 1, 2015

Letošní Australian Open 2015

Letošní Australian Open je u konce. Nemá cenu opět psát, jak každý maká, dře a chce být připravený a lepší než jeho soupeř. Je to samozřejmost s kterou se počítá na špičkovém výkonu. Ale návyky se budují už v mladším věku pro budoucí vývoj sportovce. Ti, kteří se o to chtějí pokoušet bez zaručeného úspěchu, tak je potřeba začít kolem dvanáctého roku hráče.
Postupně budovat správné návyky k tréninkům, rozcvičení regeneracím, stravě a dále. Nemyslím tím objemy, ale postupně strávený a užitečně strávený čas v klubu. Postupně tak mají hráči zažité tyto návyky a nemusejí se je tolik učit v juniorském věku, kde tohle považují za samozřejmost. Vlastně to pak nezdržuje vysvětlováním hráči, že se má poctivě a pořádně rozcvičit, že se nestačí jen párkrát protáhnout a vzít raketu hned do ruky. Ten čas se pak dá využít na jiné užitečnější věci.
Občas je dobré přečíst si i nějaký rozhovor hráče, sice  se snaží nic neprozradit, až to malinko spadá do "schizofrenie", přesto se dají najít nějaké střípky co a jak dělají, nebo jak vnímají soupeře, nebo podmínky hry. Na stránkách Australian Open se dají najít rozhovory i analýzy hry, či rozbory zápasů. Maria Sharapova otočila zápas ve druhém kole ze dvou mečbolů, ačkoliv už prohrávala 1:4 0:30 ve třetím setu. A tak jak to bývá, tak pak došla až do finále. Tyhle zvraty hráčky nakopnou, a nakonec to dotáhnou v turnaji daleko.
V loňském roce si pamatuji Nizozemku Wickmayer, která prohrála skoro všude v prvním kole. Na našem turnaji Sparta Prague Open vypadla taktéž v prvním kole, ale co mě utkvělo v hlavě, tak každý den od osmi ráno trénovala, aby byla sama na kurtě. Nenechala se otrávit a po celou loňskou sezónu "hledala" svou dávnou formu, když rok předtím prodělala Lymskou borelliózu. A jak sama říká v rozhovoru zde : " nikdy nepřestala věřit, že se vrátí. V Melbourne vyřadila ve třetím kole Errani a postoupila do druhého týdne.
Další návrat chystá Ruska Vera Zvonareva, která vynechala poslední dva roky kvůli zranění. Nejprve se rozehrála na "desítce" v Hongkongu, následně postoupila v Shenzhenu do čvrtfinále a v Melbourne trápila ve druhém kole v prvním setu Serenu, když vedla 5:3. Zatím využívá protect ranking, aby se do turnajů dostala. 
Pojištění na cesty:
Velmi důležité a často opomíjené je pojištění sebou na turnaje. Často jsem se setkal, že naši hráči nebyli na turnajích pojištěný. Nikdy se nic nestalo, ale je to nutné a náhoda je blbec. Slovenka Čepelová chytila zápal plic v Melbourne a byla převezena rovnou z kurtu do nemocnice, kde ležela tři týdny se zákazem odcestovat kvůli silným antibiotikům. Denní hospitalizace stála 400,- Dollarů za den a bez pojištění finální částka by byla hodně vysoká. 

No comments: