Saturday, February 28, 2015

AO - Serena přijde a vyhraje! Někdy nestačí podat svůj nejlepší výkon

Analytik Craig O´Shannnessy se dívá na to, jak mimořádný výkon na servisu Sereny Williams položil základy pro její šestý melbournský titul.

Osmnáct es.


Serena Williams odehrála vynikající tenis a držela ve spárech poraženou Marii Sharapovou 6-3 7-6 a vyhrála Australian Open po šesté v sobotní noci. Williams vracela silné drtící údery a neustále hrála vpředu, aby vyhrála velmi kvalitní zápas, který obstál své pověsti jako trhák.

Williams získala od dvanáct bodů více než Sharapova. Těch 18 es byl ten rozdíl a ještě něco navíc. Byly odpověď mi na otázky, které Sharapová neustále odpovídala. Základem bylo těch 18 es.

Williams zaservírovala tři dobře načasovaná esa v prvním setu a pak, jak Sharapova tvrdě nastoupila do druhého setu, neustále si vynucovala možný třetí set. Ale Williams zahrála ohromujících 15 es za celý druhý set, včetně esa na druhé podání. Abychom tomu dali perspektivu, Milos Raonic, který vedl žebříček v počtu es v mužích se 114 esy, nikdy nepřišel blízko k tomu podat jich 15 v jednom setu. Dosáhl jich jen 11.Osmnáct es je ohromujících, ale 15 es v jednom setu je mimo naší představivost.

Nutno poznamenat, že střecha centrálního dvorce se musela zavřít za stavu 3-2 30:30 v prvním setu. Perfektní halové podmínky,  ve kterých se hrál zbytek zápasu, poté bezpochyby pomáhalo Williams.

Williams zahrála 88 es a vedla žebříček v počtu es, více než dvakrát tolik než Madison Keys, která byla druhá se 42. Díky osmnácti esům ve finále  byla Williams osmá nejlepší společně s Petrou Kvitovou a dalšími. Je to ohromující součet zahraný ve finále proti druhé hráčce světa. Ve druhém setu celkem 15 es zajistí Williams velmi slušné 17. místo v turnaji v celkovém počtu zahraných es. Williams dala v průměru 5.5 es na set za sedm zápasů. Jako  porovnání, Andy Murray má průměr 3.5 za set a Novak Djokovic 2,7.

Můžete mluvit kolik chcete o finále, ale rozhovor se vždy stočí k číslu 18.


Sharapova odehrála vynikající zápas a může držet hlavu vysoko s tím jak dobře hrála, jak dobře si připravovala body a jak neuvěřitelně blízko se dostala k něčemu zajímavému. Ale pokaždé, když byla blízko, tak přišlo eso, které to zazdilo.

Hlavním prvkem ve finále bylo, že Williams v zápase vždy vedla. Hned v prvním gamu jí vzala podání a zbytek setu vedla. Ve druhém setu začínala podávat a opět si udržovala vedení. Tohle velmi ublížilo Sharapové, poněvadž nemohla využívat psychologického tlaku skórového vedení ani v nejmenším. Vše musela dělat na vlastní pěst proti dvěma nejdrsnějším soupeřům světa - proti Sereně a jejímu servisu.


Sharapová měla půl šance získat break zpátky brzy v prvním setu, když vedla 30:15 za stavu 3-2 pro Williams, ale ta odpovědila svým oblíbeným servisem na střed a tím si vynutila chybu na forhandovém returnu. Nebylo to eso, ale mělo to stejný účinek. Eso přišlo v příštím bodě za stavu 30:30 na střed. " S bohem, breaku".

Sharapova si znovu prohrála podání za stavu 2-4 v prvním setu, ale znovu získala break v následující hře, když Williams zahrála eso a dvojchybu.  Williams poté čistě breakla Sharapovou  a byla na půl cestě za vítězstvím.


Williams začala druhý set esem na střed kurtu, následovalo další eso na střed a opět další eso do středu a gamy zakončila vítězným returnem po lajně. Zkuste tohle napodobit. Opět při svém podání za stavu 1-1 začala esem. Při servisu za stavu 2-2 0:30 se dostala do problému a Sharapova byla velmi blízko se dostat ve správný moment do zápasu. Forhand Rusky byl v pohodě, její obrana byla solidní a její nadšení bojovat s Williams bylo přesně tam, kde to potřebovala mít. Ale Williams se nadechla při servisu a dala tři esa ze čtyř bodů. Je tohle povoleno v pravidlech?

Williams opět zaostávala za stavu 3:3 0:30, ale dvěma esy a vítězným úderem vedla rázem 40:30. Později mohla zakončit hru několika body , esem ven z kurtu. Více es přišlo za stavu 4-4 a 5-5  a znovu v tiebreaku šla do vedení 3-1. Matchball ? Přišlo eso ven z kurtu.


Bylo to jedno z nejlepších servirovacích představení, který kdy ženský tenis viděl. Pokud Williams má průměrný den na kurtě, řekněme s deseti esy, tak Sharapova má šanci vyhrát, protože se jí přizpůsobí velmi dobře v mnoha oblastech.


Sharapova byla lepším hráčem v zápase mimo základní lajnu, vyhrála 37 bodů oproti 31 Williams. Sharapový forhand byl nejsilnějším úderem od základní čáry, kterým drtila 12 bodů oproti 11 Williams. Sharapový základní údery mohou občas být slabší, ale ona se jen dopustila 5 nevynuceným chybám z forhandu 6 backhandovým za celý zápas - asi půlku toho co Američanka.

Sharapova servírovala  docela dobře, zahrála pět es a pouze čtyři dvojchyby a bojovala jako blázen a dostala se jen tři body na dosah druhého setu. Bylo to dobrý dokud to trvalo.

Sharapova pravděpodobně nikdy nehrála tak dobře, aby přitom prohrála. Serena Williams si schovala svůj nejlepší servírovací výkon v kariéře  na sobotní večer. 










No comments: