Saturday, February 21, 2015

AO - Nahlédnutí do budoucnosti

Analytik Craig O´ Shannessy se dívá na to, jak Serena Williams stála pevně tváří tvář náporu Madison Keys ve čtvrtečním fascinujícím semifinále.
Serena Williams byla hráčkou ve čtvrtek. Medison Keys ukázala, že je hráčkou zítřka a jak bude vypadat ženský tenis za pár let. Williams porazila devatenáctileté zázračné dítě 7-6 6-2 a postoupila do finále Australian Open, kde proti ní nastoupí Maria Sharapova. Zápas byl velmi přítomný budoucnosti a krasné pozdravení do budoucnosti.

Williams musela bojovat, zvláště na začátku, ale zkušenosti a porozumění zlomových momentů v zápase jí pomohlo. Williams vyhrála Australian Open pětkrát, ale ne od roku 2010. Mladší hráči se tlačí přes pravidelné mužské turnaje posledních pár měsíců jako Kyrgios, Kokkinakis, Corič, Kozlov a Zverev vážně vyzývají zavedené stráže. Keys není první mladou puškou na ženském okruhu, která vážně pobíhá v kleci, ale ona je docela možná nejpůsobivější.

Williams servírovala první v semifinále a Keys jí okamžitě breakla. Hned prvním bod zareturnovala forhandem křížem na její první servis a postoupila si do kurtu a následným backhandem  ze středu kurtu zahrála vítězný míč. Williams se nepohnula ani o píď. Keys zahrála identický míč na breakball a Williams ho zahrála do autu a první otázka byla zodpovězena - ano tohle bude zápas.

Keys začala při svém podání s dvěma "velkými" forhandy a druhém zůstala Williams zůstala přikována k zemi a ani se nepohnula a jen se dívala. Za stavu 30:0 Keys zahrála eso rychlostí 183 km/h do středu kurtu. Serena následně prohrála tento game dalším zkaženým backhandem z backhandove strany od Keys.


Keys vyrazila do vedení 3-1 dalším vítězným backhandem, tentokrát překvapující lajnou do forhandu Williams. Úroveň byla hodně vysoká. Obzvláště vydržet tuto úroveň bude těžší. Prvních 15 minut to vypadalo velmi lehce. Ale je to mnohem  jiné, než udržet valící se vlak z kopce dolů. 

Keys returnovala za stavu 3-1 a udělala tři chyby na forhandu a dala na vědomí Williams, že pokud přitlačí první, tak chyby přijdou a začne je sklízet pro sebe. Keys za stavu 3-2 zahrála bod z podání, ale následnou dvojchybou otevřela šanci Williams, která jí velmi ráda využila. Poté se Keys dopustila tří chyb ve čtyřech bodech a pozoruhodný začátek se vytratil. 

Hra plynula normálně až do tiebreaku, kde si Williams vybudovala vedení 6:3. Keys následně práskla do servisu a dala dvě esa do středu kurtu. Williams poté odpověděla tvrdým podáním do středu a Keys zareturnovala dlouhý míč do autu. 

Zkušenosti ještě jednou přemohly nadšeni. 

Williams přestála bouři a druhý set byl hodně předvídatelný. Williams si vytvořila rychlé vedení 5-1 a celý zápas ukončila za stavu 5-2 rotovaným servisem rychlostí 170 km/h na střed kurtu při mečbolu. 

Vyčíslení zkušeností ve statistice není nikdy jednoduché, je tak často skryto mezi řádky. Ale zato mládí a příslib lze změřit poměrně snadněji.

Poprvé v turnaji byla Williams překonána. Užívala si extrémně vyhraných bodů ze shody 66 procent (170-88) zahraných vítězných míčů při jejích výhodách v prvních pěti zápasech. Ale Keys tuto bitvu jasně vyhrála 59 procent vítězných míčů (27-19), i když získala podstatně méně her celkově.

Nejsilnější zbraň na kurtě nebyl forhand Williams, ale forhand Keys, dominující v zápae 8-3.

Williams je nejsilnější hráčka od základní čáry na světě, ale jen tak tak vyhrála bitvu 35-33 proti teenagerce. Williams vyhrála krátké výměny do čtyř úderů a to 47 z 71, ale jakmile se výměna rozvinula o trochu více, Keys měla značnější výhodu 16-7 a vyhrála ve středně dlouhých výměnách na 5-8 úderů. To mluví o tom zůstat ve hře a pak mít možnost dát nohu na plyn a zakončit hru podle sebe.

Williams je připravená a zaslouženě vyhrála a Keys má nyní chuť na velký tenis. Teenagerka chybovala stejně úspěšně jak se může stát na světové scéně. Je to pouze začátek nádherné kariéry Madison Keys, který jsme sledovali ve druhém grandslamovém týdnu. 

Většinu času v tenise musíš prohrát než začneš vyhrávat. Musíte zažít tyhle okamžiky, než vám začnou být vlastní! 

No comments: