Monday, February 9, 2015

AO - Forhandová skála, Cibulkova-Azarenka

Analýza zápasu z Australian Open podle Craig O´Shannessy, který  hodnotí jak "maličká" Dominika Cibulková našla způsob jak porazit Victorii Azarenku přes 27 vítězných forhandů.
Pokud si myslíte, že v ženském tenise stále dominují backhandy, měli byste se zamyslet znovu.

Dominika Cibulková je vysoká 1,6 metrů a má jeden z nejobávanějších forhandů na planetě. Použila ho dokonale a přehrála tím Victorii Azarenku 6-2 3-6 6-3 a postoupila do čtvrtfinále na Australian Open, kde bude čelit Sereně Williams.

Cibulkový forhand byl zdaleka nejsilnějším úderem na kurtě, nasbíraných 27 winnerů a neustálým znepříjemňováním hry Azarenky jí eliminovala od základní čáry. Cibulková a Azarenka dohromady zahrály 39 forhandových winnerů a 18 backhandových winnerů za celý zápas. K tomuto bodu,- V hlavní soutěži bylo doposud zahráno 1000 backhandových winnerů, ale 64 procent (1799) ze základní čáry bylo forhendových winnerů. 

Backhandy se rozhodně zařadily za forhandy jak v mužském, tak v ženském tenise. Forhandy Cibulkové se zasloužily o 13 procent z celkového počtu bodů, které doposud zahrála na Australian Open 2015, což jí řadí jako druhou nejlepší v agresivní strategii a pomáhá jí se posunout na třetí nejlepší pozici v počtu vyhraných bodů od základní čáry s 59 procenty.

Byl to její rock a ještě něco navíc.


Cibulková vyhrála úvodní set 6-2 s křišťálově jasným herním plánem, přičemž útočila svým forhandem po lajně do backhandu Azarenky. Cibulková zahrála 12 vítězných forhandů v úvodním setu, nejvíce ze všech setů a 11 z nich zahrála ze středu kurtu. Dva z prvních pěti vítězných forhandů bylo po lajně ze středu kurtu a potom nasměrovala dalších šest vítězných forhandů po lajně za sebou. Fungovalo to stejně dobře, jak to bylo vypracováno ve scénáři. 

Cibulková prohrála druhý set 3-6, a zahrála pouze pět vítězných forhandů a pouze dva v prvních šesti gamech, když už prohrávala 5-1. Azarenka úspěšně odpověděla a snížila její vítězné forhandy ze středu kurtu pouze na tři ve zbytku druhé sady.

Třetí set byl velmi podobný tomu prvnímu, protože Cibulková opět našla způsob, jak zahrávat forhandy a dominovala s 10 vítěznými. Ze středu kurtu po lajně byl znovu dominující úder ze základní čáry.

První bod ve třetím setu, kterým začala otáčet zápas byl, když dobíhala Cibulková míč z backhandové části kurtu do forhandové až za deblovou lajnu a zahrála vítězný úder po lajně, tím se pokoušela získat momentum zápasu nazpět. 

Azarenka hádala, že to půjde ještě jednou do jejího backhandu, ale Cibulková byla o krok napřed s překvapujícím zahráním. Sekundární taktika vždycky nejlépe pracuje, když úder není pod tlakem a soupeř plně očekává prvotní taktiku. Cibulková prohrávala 2-0 ve třetím setu a skóre zápasu se dostávalo nebezpečně daleko pro ní. Opět to byl její forhand, který jí přišel na pomoc. Cibulková zahrála tři vítězné forhandy, které se rozhodovaly přes shodu (deuce). 

Za stavu 30:30 se Cibulková vrátila ke svému oblíbenému úderu ze středu kurtu po lajně, tentokrát odehrála vítězně return druhého servisu. Na druhou shodu "stiskla tlačítko opakování" a odehrála ten samí úder znova na returnu druhého servisu. Cibulková mohla ztratit ještě jeden game v setu a na ničem by nezáleželo víc než na jejím zlém forhandu po lajně.

Forhand byl skutečným dělítkem v zápase, protože statistika zápasu ukázala téměř totožná čísla v mnoha oblastech, včetně prvního podání (každá 65%), vyhrané body po prvním servisu (56% a 58%), vyhrané body po druhém podání (45% a 44%). Obě hráčky zahrály pět vítězných returnů a Cibulková udělala 17 vynucených chyb z forhandu a 11 vynucených z backhandu - u obou o jeden více než Azarenka v každé oblasti. 

Cibulková vyhrála další tři body v zápase (z 86 na 89) a nic neodděluje tyhle dvě hráčky více než 27 vítězných forhandů Cibulkové oproti pouze 12 forhandů Azarenky. 

Je na čase se jasně radovat z forhandového "rocku" v dámském provedení, na všech cesta z Rod Laver Arény do Rockhamptonu, Ria, Říma a Raleighu. "To je to, co je na pořádku dne.!

No comments: