Friday, November 23, 2012

Děvčata trénují se Sesil Karatantchevou (KAZ)

Náhoda musí přát a našim holkám přála. Dominika Paterová a Nastiya Komardina, tak celý týden mohly trénovat společně s bývalou 35. hráčkou světa Sesil Karatantchevou. V úterý dorazila na sparing a má nabídka na společné trénovaní nebyla i k mému překvapení odmítnutá. Pokorná hráčka s úsměvem, která "chápe" okolí, ale taky si prošla něčím, čím se jí změnil život a na svět pohlíží jinak. Trénuje s námi a je připravená hrát s námi úplně všechno a všemu se přizpůsobí, skoro nevídané u takové hráčky.
Vůbec nepřipomíná star, ke které měla nakročeno v roce 2005, když v šestnácti letech byla poprvé ve čtvrtfinále na Roland Garros, kde vyřadila Venus Williams. O rok dříve vyhrála juniorský Grandslam v Paříži a stala se první juniorkou na světě. O rok později, ale přišel "stín" a dvouletý zákaz od WTA za doping. Poslední 3 roky se točí kolem 140.místa, ale chce opět víš.
Je zábavné, když ve středu ráno dorazí na 9:30 jen s jednou raketou a kanystrem vody. Ale, že ráno už trénuje od 8-9 na betonu a pak jede za námi na antuku jí vůbec nevadí. Trénujeme kolem 2 hodin, jednou 2,5 hodiny. Děvčata hrají gamy, nebo trénink ve 3 setech a různě se točí. Odpoledne většinou trénuje už sama další 3 hodiny, drily a herní cvičení s tátou. Na večer posiluje a prokládá cvičení s jógou. Ve čtvrtek ráno přichází na trénink hodně tuhá po včerejším posilování.  Je na ní vidět, že skoro necítí ramena a hůře servíruje, ale za celé hraní o tom neřekne ani slovo. Hraje na doraz a běhá po každém míči i v autu, k tomu povzbuzuje děvčata při dobíhání těžkých míčů.
Sesil hraje na přesnost s důrazem na délku úderů s vyšším míčem nad sítí, tím níčí naše děvčata, která hrají nízko nad sítí s maximálním rizikem, což nutí k častějším chybám. Rozdíl je i patrný, když  hraje bez chyb a výborně se pohybuje, k tomu se špatně holkám vyrovnává.
Po celou dobu je od všech je výborné nasazení a motivující pro nás se jejímu výkonu vyrovnávat. Ve 13 letech měla stipendium od Bollettieriho, kde taktéž trénovala. Zná se dobře s naší Klárou Zakopalovou  a Andreou Hlaváčkovou.
Určitě si ještě jeden návrat zaslouží. Holka, která si na nic nehraje. Od roku 2009 hraje za Kazachstán, v Bulharsku to lidé nesou těžce… Sama o tom se mnou mluví, „nelehké rozhodnutí o zaprodané duši  v rodné zemi“. Těší se domu do Sofie, 3 měsíce nebyla doma. V lednu se chystá na Australian Open a pak přesun do Kazachstánu na Fed Cup, kdy opět nebude 2 měsíce doma. Návrat jí přeji, tolik pokorných hráček není a sama si novou šanci zaslouží ! Po neděli se přijde podívat na holky, jak se jim daří na Eddie Herr. Je vidět, že každý může trénovat s každým...


Kolik hodin denně trénuje Sesil ? Ráno 2 hodiny na kurtu, ale předtím  hodinu v posilovně. Odpoledne 3 hodiny na kurtě, kdy trénuje drilly levá , pravá a pak gamy. Na večer tráví 2 hodiny v posilovně, kdy minimálně 30 min běhá na pásu, 40 min posiluje a 30 min protahuje, k tomu prokládá 2-3x týdně cvičení Hot  Yoga na flexibilitu a rovnováhu těla. Co se mi líbí nejvíce, chodí spát už kolem půl deváté večer! Profi hráčka ...

No comments: