Monday, December 10, 2012

Orange Bowl 66th - Sparťanská stopa


Po 9 letech se opět do finále Orange Bowlu probojovala další Sparťanka Kateřina Siniaková. V roce 2003 zde zvítězila Nikola Vaidišová ve čtrnácti letech a později se stala světovou sedmičkou. Katka Siniaková potvrdila úspěšnou sezónu, když po vítězství na turnajích kategorie A v Miláně a v Osace došla do dalšího finále, zde na Floridě. Právem jí patří 2.místo na světě a v další sezóně bude patřit k favoritkám na Grandslamových turnajích. 
Ve finále podlehla Chorvatce Anně Konjuh. „Snijperka“ ze Záhřebu, která hrála od malička jen rány, to co jí ve 14 letech ještě nepadalo do kurtu letos už dokázala dostat do kurtu a hraje se s ní hodně těžce. Musí se dostat hodně do pohybu a do stran mimo kurt, ale tím, že hraje hodně rychle, tak to jde obtížně. Týden před tím triumfovala na Eddie Herr.
Turnaj Orange Bowl hraný ve Fort Lauderdale je 20min od Miami a ke konci týdne nechyběla návštěva Miami Beach. Je to poslední turnaj v Americe, ale ne zdaleka poslední v sezóně. Ti co zůstávají o 2 týdny déle, ještě letí do Mexika na úplně poslední turnaj sezóny, dá se říci nejslabší kategorii A do Acapulca. Příjemné počasí dává zapomenout na chladné evropské počasí, hodně využíváme bazén a vířivku na hotelu.
Katka Siniaková ve čtvrtfinále porazila Chalenu Scholl , hráčku která se pohybovala taktéž v první desítce juniorek a v březnu vyhrála 3 turnaje v Jižní Americe za sebou. V semifinále porazila Marcelu Zacarias z Mexika, hráčka je posledním rokem juniorka a 15. na světě. Oba zápasy vyhrála ve 3 setech a oba byly o větší vůli po vítězství. Zvláště ten semifinálový se hrál v silném větru. Ve finále byla Anna Konjuh  ten den k neporažení.. Katka tak zakončí na 2.místě na světě mezi juniorkami. 
Nastiya Komardina postoupila do 3.kola.Na úvod  1.kola měla přijatelnou Belgičanku Werbroack, s kterou hrála (6:0 6:2) o týden dříve na Eddie Herr. Tento týden se už  hrál daleko těžší zápas 6:2 7:5. Je vidět, že hrát s někým během 2 turnajů po sobě, není nic příjemného a do druhého zápasu se hráč snaží více připravit. 
Ve 2. kole vítězství nad Američankou Chirico. „ Vždy se hraje proti hráči, který je zraněný hodně těžce. Vlastně nevíte, jak hrát, občas projevíte soucit, pak vypadnete z rytmu, pak se snažíte dostat do rytmu a ono to nejde. Musíte být nekompromisní se soupeřem, žádná lítost a hlavně neustále se udržovat v pohybu, protože se moc hrát nemusí.“ Nastiya prohrála 1 set 6:4 a ve 2 setu za stavu 5:2 si pohnula se zády, tak že nemohla servírovat a sotva dokráčela na střídačku po vyhraném setu 6:3. Nemohla si dojít ani pro pití k plotu, pro které musel dojít rozhodčí. Zápas na skreč nakonec skončil 6:2 ve 3 setu pro Nastiyu a soupeřka ani vlastně nevěděla jestli se hrálo, nebo ne. Přestala běhat, pak když chtěla chytit tempo, tak to nešlo. Sama Chirico se nechala hloupě uspat. Ve 3.kole Nastiya skrečovala Belindě Benčič (0:4), nemohla běhat do stran a bez servisu se nedalo hrát. Přesto táta Benčič neustále „křičel“ ať se Belinda pohybuje na nohách. Přesně věděl, aby byla ve střehu.
Dominika Paterová narazila na 5 nasazenou Američanku A.Kiick . Taková běžkyně, všechno doběhne a většinu hraje přes dlouhé výměny.  Domča nezačala vůbec špatně, snažila se něco změnit oproti Eddie Herr. Větší délku úderů a udržet soupeřku za základní čárou. Kiick, ale stále vyhrála i ty dlouhé výměny, chyběl zde zase finální úder, moment překvapení či útok, čím soupeřku zaskočit. Trochu smůla, že i Dominika hrála na kurtě, kde byly hodně nepříjemné stíny.
Na obou turnajích se už draly nahoru hráčky ročníku 98 . Hodně nepříjemné, bojovné a bez zábran hrající Američanky T. Black, N. Frankel či Ukrajinka O. Fridman. Jsem rád i za Švéda Eliase Ymera, který postoupil do finále Orange Bowlu a na Eddie Herr do semifinále. Na obou turnajích ho doprovázel bývalý vynikající Švédský hráč Magnus Norman. Elias bude u nás opět vítaný hráč na podzim.
Orange Bowl do 12 let se hrál až o 2 týdny později. Z našich si větší úspěch přivezla Lucie Kaňková postupem do čtvrtfinále. Na poprvé to nebylo špatné a získané zkušenosti určitě zužitkuje. Izraelec Ishai Oilel vyhrál celý turnaj a rázem se doma v Izraeli stal "hrdinovou". Jeho trenér Jan Pochter mi poslal odkaz na noviny co se dělo po příletu na letiště, kde na něho čekali stovky lidi. Ishai hraje dobře a jsem rád, že v průběhu roku se k nám jezdí připravovat s trenérem. Velká gratulace! Zde odkaz na noviny. 
V příštím roce, bych si přál vynikající výsledky všech hráčů a opět bych chtěl být na obou turnajích Eddie Herr a Orange Bowl v silném složení. Vloni byla na Floridě jen Katka a letos už 10 hráčů ze Sparty. V příštím roce může být i počet vyšší. Vše obsahuje tvrdá dřina a disciplína!

No comments: