Sunday, July 27, 2014

Standfordské snažení - WTA

Americké publikum je férové. Přízeň rozděluje mezi hráčky rovnoměrně, ale pokud jedna z hráček publikum zklame svým chováním, nebo nedává všechno do výkonu, tak se od ní odvracejí. Pozitivní je snad každý roh na který v areálu narážíme. Family Stadium s hrdým nápisem Home of Champions (Domov šampionů), nebo nápisy Pýcha, Touha, Tradice nebo Be Champions zdobí zdi šaten Stanfordské univerzity. Všude samé pozitivum.
Je sobota a začíná kvalifikace WTA Premium turnaje ve Stanfordu. Včera dorazila Karolína Plíšková a na jedenáctou mají holky trénink a rozehrávku před zápasem. Kateřina Siniaková hraje poslední zápas dne na centr kurtu. Škoda, že poslední..vzhledem k našim časovým posunum. 
S Kanaďankou Carol Zhao se znají hodně dobře z juniorských let. Tyhle zápasy jsou vždy "kdo z koho" a kdo si odnesl více "šrámů" z těchto setkání do ženského tenisu. Poslední dobou jsou všechny zápasy na turnajích velmi vyrovnané a končí ve třech setech. Je to náročné na psychiku a rozhoduje každá maličkost a pohoda hráčky. Takové drobnosti. Můžete hrát celý zápas dobře, ale v rozhodující chvíli uděláte pár chyb a je konec.
Tohle nastalo v zápase Katky se Zhao. Dlouhý zápas tři hodiny trvající nakonec rozhodly dvě dvojchyby v tiebreaku třetího setu. Můžete hrát dobře, ale tohle srazí do kolen většinu hráček. Zápas se přeléval z jedné strany na druhou. Katka útočila, obouručným backhandem držela Zhao pod tlakem a když se vydala soupeřka k síti, tak výborně zahrávala pod nohy a následným úderem prohazovala (pravidlo dvou míčů při prohozu). 
Ve druhém setu Zhao přidala forhand z backhandové strany a hned po pauze bylo 0:3. Dotahování skóre ještě vyšlo na 3:3 30:0 a první chybička, že se nešlo do vedení 4:3, ale místo toho bylo 3:4. Ve třetím setu vedení 3:1 a jedná jediná výhoda na 4:1, ale skončila zabitým returnem a stav 3:2. Zhao přidala a vedla 3:5, když Katka vytáhla několik po sobě zahraných winnerů z backhandu po lajně a šla zase do vedení 6:5. Zápas vrcholil v tiebreaku, dvě dvojchyby a forhand z prvního míče do autu rozhodly těsně o vítězství soupeřky 7:5 4:6 6:7.
Po půl hodině leží Katka "mrtvá" na atletickém ovále, když na ní Američané volají, "Hlavu vzhůru, tohle Tě posílí a tvůj čas přijde. Díky za skvělou diváckou zábavu." Jsou pozitivní až dokonce. Pro mě důležité, že ve výkonu vidím posun a co je důležité nekončí zápas s rozhozenými údery. Teď jen strávit hořkost porážky, ale vědět, že hraje dobře.

No comments: