Sunday, October 27, 2013

Reprezentační soustředění u14 v Milovicích

Opět jsme zavítali na reprezentační soustředění hráčů 14 let do Milovic. Kvalitní hala s třemi kurty je ideální pro naši přípravu a trénování. Nejdříve dorazily dívky a v půlce týdne je vystřídali kluci. Všechno probíhalo pod vedením trenérů Daniela Filjo, Luboše Štycha, Jiřího Kulicha a Tomáše Kajlíka. 
Poslední čtyři roky zaměřujeme soustředění na taktiku čtyřhry, náběhy a přechod k síti po servisu, komunikaci mezi hráči ve čtyřhře, přeběhy a varianty postavení při čtyřhře, pokrývání dvorce u sítě a strategií hry. Australské postavení a momentu získání výhody tohoto postavení. Všechno začíná s názorným vysvětlením a ukázkami přímo na kurtě, kde se všichni hráči zapojují aktivně do debaty a mohou si všechno ihned vyzkoušet přímo na kurtě.
V průběhu týdne hráči zhlédli své údery na videoprojekci s následným rozborem a techniky úderů, ale všechno je pojato "zlehka", tak aby se veškeré informace dostaly k trenérům hráčů.

Letos holky měly možnosti vidět dokument z turnaje Tarbes do 14 let, který jsem sestřihal z roku 2011. V té době tam hrály všechny čtvrtfinalistky a kromě dvou hráček se během dvou let prosazují  juniorských Grandslamech. Od Benčič, Konjuh, Kudermentové, Abanda, Komardina, Jorovič, Ostapenko. Všechny hráčky jsou výborně na nohou a hrají uvnitř kurtu. 

Nechyběl krátký sestřih z letošního US Open ze semifinále čtyřhry, kde zvítězil Radek Štěpánek s Paesem nad Bryan, Bryan. Jeden večer hráči taky vyplňovali test z tenisové angličtiny a  je vidět, že starší hráči jsou dobře slovně vybaveni.
Dopolední a odpolední bloky tréninků jsou zakončeny vždy kondicí na kurtě zaměřenou dopoledne na rychlost, výbušnost a dynamiku pohybů, odpoledne na závodní soutěže a rychlostní vytrvalost. Nedílnou součástí je kladen důraz na důkladné rozcvičení, strečink , tarabant, švihadlo až na závěrečné protažení.
Během 4 dnů se nezapomíná ani na regeneraci a vířivku. V půlce týden pod taktovkou doc. Jiřího Zháněla proběhlo kondiční testování včetně otestování rychlosti reakce ruky a nohy. 
Postřeh na závěr. Holky si více zkoušely "Australské" postavení oproti klukům. Zase kluci se "tlačili" k síti i na returnu druhého servisu. Malinko se zhoršila kvalita backhandového čopu oproti loňsku a více to chce zapracovat na švihu při úderech a podání od nadhozu po vytažení. Nasazení a bojovnost byla vysoká od prvního dne. Velký dík patří klubu TK Milten za vynikající podmínky!


2 comments:

Unknown said...

I love how you do there training...

holcomb said...

Thank you !!!!