Saturday, October 20, 2007

Hoover Dam

Přehrada Hoover Dam se nachazí necelych 30km jízdy autem od Las Vegas. Největší ulehčení při cestovat je používaní GPS navigace, tím ušetříte spousty času hledáním na mapě, případě kupováním map. Navigaci vam nabízejí pri vyzvedávaní auta v pujcovne, doporucuji vsem co chteji cestovat autem po statech..















Největší vodní elektrana na světě postavena v letech 1931-1935, stavěla se neustále v tomto období bez přerušení, kdy se betonovala od spoda nahoru a beton nesměl nikdy zatvrdnout. Při stavbě zahynulo 112 lidi pádem z výšky. Hoover dam se nachazí na hranicich dvou států Nevada a Arizona, leží na řece Colorado river a Lake Mead. Po přehradě se dá přejet autem, momentálně se, ale staví obrovský most, který povede nad přehradou, aby se převedla doprava z přehrady. Další informace se dají najít v encyklopediích.
Pří příjezdu k Hoover Dam, Vás určítě bude fascinovat, velkolepost této stavby, američané si vytvářejí svou historii a jsou na ní správně hrdi. Obrovský stožár s vlajkou a na každé straně stožáru se tyčí socha ženy se vztyčenými křídly, vlajka vlaje na počest lidi, kteří zahynuli při stavbě. O kus dál, ve skále je zavěšen dělník zavěšen na popruhách (socha). Část přehrady se nachází v Nevadě a druhá část v Arizoně, my procházíme z Nevady, horní břech přehrady mámé na levo, obrovský spád na pravo.


Co zaujme je, pokles hladiny o takových 5 metru, zvýrazňují to skály, které jsou zbarvené do bíla. Vracíme se zpátky a jdeme se podívat přímo do přehrady. Procházíme bezpečnostními rámy, platíme entry fee. Nejdříve si prohlednete historický film, myšlenku, proč stavět přehradu právě zde, stavba, slavnostní spuštění. Poté se obrovkým výtahem spustíte na dno přehrady, uvidítě turbíny, zjistítě že voda z horní nádrže protéká ze strany skal dolu, přes obrovské šachty. Výtahem zpatky nahoru, zde mě dost potrapil opět časový posun:-). Fascinující dílo. Vracíme se zpátky do Las Vegas. Večer mě čeká koncert Celion Dion v Ceaser palace.

No comments: