Wednesday, June 27, 2012

Turnaj na trávě Roehampton, ITF 1


Je poslední zastávkou na trávě před blížícím se Wimbledonem a kam míří všichni junioři, kteří budou startovat o týden později ve Wimbledonu. Národní tenisové centrum v Roehamptonu má úplně všechno od travnatých kurtů, po betony, antuku, posilovny, bazén, apartmány, kriketové hřiště, které se využívá univerzálně pro všechny sporty. 
Hráči a doprovod spí na nedaleké Univerzitní koleji na jednolůžkových pokojích. Areál je vzdálený 20min pěšky. Nezvykle nad hlavami hráčů přistávají letadla na nejbližší letiště Heathrow a interval přistávání  letadel, je co minuta to letadlo. Cesta z letiště zabere 40 minut a stojí kolem 60,- Liber. Kdo rád cestuje, může jet metrem a autobusem, trvá to něco přes hodinu a půl.
Dospělí zde hrají kvalifikaci Wimbledonu a o týden později zde pokračuje turnaj juniorů kategorii ITF 1. Tréninkové kurty jsou "vyloženě" na louce, která je krátce posekaná a nalajnovaná vápnem. Po dvou dnech je značně "vyběhaná" kolem základní lajny. Nevýhodou je nevlídné anglické počasí s častým deštěm. Z našich hráčů, zde startují Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková a Václav Šafránek. S ITF Team je zde  ještě zkušený František Zlesák, který má na starost 7 hráček z Jižní Ameriky, Afriky a „východního bloku“. Mezi nimi je i Spartě známá Lotyška Aljona Ostapenko, nebo Rumunka Ilke Csoregi.
postoupil do 2. kola
Turnaj je kvalitní a někdy jsou výsledky hodně překvapivé. Z našich hráčů postoupil do 2.kola Václav Šafránek. Ve čtyřhře postoupila Katka Siniaková s Olgou Doroshinou (RUS) do čtvrtfinále čtyřhry. U pár hráček je vidět opravdu hodně profesionální přístup, od koncentrace v průběhu zápasu i když se jim nedaří, po kvalitní kondiční připravenost, hrát náročné výměny. Rychlost a tempo hry je u nich hodně vysoké a výměny na trávě nejsou, až tak krátké. 
V turnaji je kromě Evropanek, velký zástup hráček z Jižní Ameriky a Asie, samozřejmě nechybějí Američanky s první hráčkou a osmou hráčkou na ITF Taylor Townsend a Chalena Scholl. Ale i taková Kanada má 4 hráčky v hlavní soutěži, nebo Japonsko 3.
Ve čtvrtek na večer čeká pro všechny hráče školení ITF o chování při turnajích, bezpečnosti, cestování, médií, antidopingu, zastupování manažerských skupin, regenerace a další. 

No comments: