Thursday, January 14, 2016

Nick Bollettieri: " Agassi trénoval maximálně 2 hodiny denně

Překlad rozhovoru Nicka Bollettieriho, který poskytl italské stanici Sky Sport Italy. Když se v nadpisu objeví, že Agassi trénoval maximálně dvě hodiny, nebo Sharapová je antisociální osobnost, tak si to velice rád každý přečte. Tento 84 letý trenér vzpomínal na mládí a podělil se o názor na Rogera Federera, Agassiho, Fogniniho charakter a otce Richarda Williamse.

" Když jsem byl mladý, nikdy jsem nemyslel, že bych si mohl vydělávat v budoucnu na živobytí tenisem - odhaluje Nick - " Bydlel jsem v chudé oblasti, kde žili velmi různí lidé, kteří byli z různých částí světa. Byl jsem dobrý sportovec, hrál jsem americký fotbal a baseball. Neznal jsem tenis do doby, než jsme ho měli v posledním ročníku střední školy".

Jeho schopnost jednat s ostatními chudými lidmi byla jedna z nejlepších věcí, co udělal. " Ve svém životě jsem vždycky pomáhal ostatním, stejně tak jako dělal můj táta, který měl farmu a dovolil chudým lidem nakupovat zdarma. Po čtyřech letech musel zavřít. Můj otec mi říkal, když šel do restaurace s jinými lidmi a nemohl by zaplatit účet, tak bylo lepší nejít. Když jsem to mohl udělat, musel jsem být první kdo to navrhl. Vzal jsem si něco z mého otce. Vždycky jsem dával stipendium hráčům mé akademie a adoptoval jsem dvě děti z Etiopie.
" Říkal jsem v mé akademii: " Máte příležitost se stát profesionály, pokud se vám to podaří, nebudu se vás ptát na peníze, ale umožním tuto zkušenost ostatním". Když bylo Jimy Courierovi čtrnáct let, jeho matka mi poslala dopis, kde  mě děkovala za stipendium, který jsem mu dal.

A pak anekdota na další jeho hráče. " Agassi trénoval maximálně dvě hodiny denně, zatímco Monica Seleš nebyla velký sportovec, ale silná mentálně. Ona trénovala ráno, odpoledne, večer. Nikdy nechtěla přestat, kvůli ní jsem se třikrát rozvedl". (směje se)

Jak se tenis změnil v průběhu let: " Tenisový svět se změnil různými způsoby. Adaptace na podání- volej záleží na hráči, a v dnešní době není řešení rozvíjeno na jednou. " On obvykle mluví o Federerovi a talentu " s významem". Roger hraje uvnitř kurtu a používá větší raketu a chodí k síti. Má jít víc síti, to jsou Edbergovi návrhy. Becket pracuje s Djokovičem na menších detailech. Nemůžeš změnit šampióny. Agassi měl přírodní talent, všechno bylo perfektní: jakým způsobem sledoval míč, ruce a práce nohou. Když trenér říká, že ho to musí všechno naučit, tak lže. Agassi, Nishikori, Hingis jsou vyjimečný. Pouze talent nedělá hráče, šampióna, ale díky týmové práci a mentalitě, můžeš se stát světovou jedničkou. Když jsem pracoval s Beckerem, stavěl jsem trénink na malých věcech. Začal jsem naslouchat mým hráčům. První mluvili oni a pak já. Někteří trenéři pouze říkají "bla bla bla."

Bollettieri odhaluje neuvěřitelnou historku o Agassim: " V roce 1992 pár týdnů před Wimbledonem Agassi mi volal, abych rozhodl co budeme dělat v následujících dnech. Jeli jsme do West Palm Beach a trénovali jsme deset minut a potom mi říká: " To je všechno. " Když se ho novináři ptali co trénoval během přípravy, on odpověděl, že byl v Palm Beach dva týdny. Nehráli jsme žádné body!" ( Agassi byl ve finále Wimbledonu v tomto roce)

Bollettieriho největší chyby: " Na Roland Garros jsem měl ve finále dva syny, Coria a Agassi. Sedl jsem si alternativně do obou hráčských boxů. Největší chyba je vždycky o Agassim. Napsal jsem mu dopis, kde jsem ho informoval o svém rozhodnutí: Že už ho nechci nadále trénovat. Ale potom jsem si uvědomil, že jsem udělal chybu. Pravděpodobně, kdybych mu to řekl osobně z očí do očí, tak bych mohl s ním pokračovat. Četl jsem ten dopis každý druhý den. Od tohoto okamžiku jsem se vyhýbal opakovat tyhle chyby. Například už jsem nikdy neseděl v jednom boxu a pak hned v dalším, raději jsem mluvil, pouze občas jsem napsal dopis mým hráčům ve kterých jsem mluvil o jejich hře. 

Jedna z jeho bývalých hráček je Maria Sharapova, která přišla trénovat do jeho akademie, když byla velmi mladá: " Maria myslela pouze na práci, ona byla antisociální osobnost, ale velmi disciplinovaná. Když odešla, její otec mi napsal dopis: " Otče Nicku, co musím vylepšit?" Zasahuje míče včas a velmi čistě. Disciplína z ní udělala šampióna, Maria byla určená pro vítězství."

Americký trenér rovněž hovořil o vztahu jeho s Richardem Williamsem: " Všichni říkají, že jsem blázen. Ale také každý o něm říkal, že je blázen. My jsme byli dva blázni! Na začátku on trénoval své dcery ne proto, aby je připravil na turnaje, ale aby bojovaly o každý míč. Také mimo kurt nesměli mluvit o tenise, jakmile Venus s tím začala, když byli na trhu, tak ji Richard vynadal. Když přišli do akademie, zeptal jsem se ho: " Co mám dělat s tvými dcerami?" odpověděl: " Jestli to musím říct tobě, tak si nedám snídani."

Nick mluví negativně o Fognini: " Tenis potřebuje hráče jako je McEnroe, Connors a Agassi. My potřebujeme baviče, kteří jsou schopný vyhrávat taky. Znám Fogniniho dobře, vždycky dělá rámus. Jistě má talent, ale to není všechno být úspěšný. Potřebuješ tým, disciplínu a musíš vyhrát pokaždé, když máš šanci. Problém je, že když ho necháte jít, tak tam není nic pozitivního. To znamená, že talent není jediná věc v životě. Fognini může proniknout do Top 10 a může vyhrát nějaký velký turnaj. Kdyby se mě zeptal, jestli bych ho trénoval, já bych odpověděl: " Řekni mi, že chceš. Nemohu tě trénovat, protože jsi mi neřekl, že chceš být vítězem a nemáš v úmyslu se stát šampiónem.


Článek je převzatý z Tennisworldusa zde:

No comments: